Casa Danielei – Inceputuri

14 ani, 10 ani, 7 ani, 5 ani si 2 luni. Ce ar putea sa ne spuna aceste varste?

Cam asa se prezenta, numeric, situatia in familia F la sfarsitul anului 2018. Cunosteam casa, cunosteam mamicile celor 5 copii sau cel putin asa credeam. Stiam cate putin despre traiul lor greu de la Serviciul de Asistenta Sociala din orasul nostru. Le duceam lunar mancare in cadrul proiectului nostru “Cantina Mobila” atat cat sa le-ajunga cateva zile si, din cand in cand, cateva hainute. Nu stiam ca au doua camere si atat. Nimic altceva.

66282159_405360796745292_2865117900853739520_n

De 8 martie le-am dus flori si le-am intrebat cand au primit ultima oara o floare de ziua femeii. Au raspuns: „de mult!” insa ele mai fac cate un buchetel de ghiocei din gradina si-l trimit, prin copii, invatatoarelor.

Locuim intr-un oras mic si a fost simplu sa aflam de la scoala faptul ca acesti copii sunt consecventi, au caiete, sunt imbracati curat si au pachetel zilnic. Ati putea crede, ca si noi, ca aceasta este o normalitate pana aflati ca in casa in care locuiesc nu exista toaleta, nici bucatarie, mai mult: nici curent electric de aproape 3 ani!

Ce m-a impresionat la fiecare vizita in curtea lor a fost decenta cu care s-au purtat mereu si faptul ca n-au cerut niciodata nimic.
Pana sa apara micuta Daniela pe lume am intrat in casa lor o singura data, pe inserat, fara sa remarc faptul ca n-au curent. Insa ochiul a prins, prin lumina slaba a apusului de februarie ca se incalzesc la o soba cu plita, mica si ca-n camera miroase intepator a fum semn ca acolo exista o problema constanta.

 

Abia odata cu vizita la Daniela am vazut casa la lumina zilei si-am putut observa ca tavanul si peretii camerei in care locuiesc ei sunt din de lemn si lut, nefinisati, dovada ca cineva a lucrat cum s-a priceput. Am vazut un singur pat cu latime maxima de 160 cm si stiam sigur ca-n acea incapere dorm mama, surorile Danielei si ea, micuta. Nu ne inchipuim nici acum cum incapeau toate in acel pat! Lipita de acesta statea o stiva de lemne cat o treime de perete, singura din curte, sobita, o masa si doua piese de mobilier de bucatarie cu vechime minima de 80 de ani.

Acea incapere era si dormitor si bucatarie si birou pentru teme si loc de spalat rufe sau facut baie. Iar in toata aceasta situatie, copiii mergeau la scoala ingrijiti si cu pachetel zilnic.

66238640_740970336321187_6694194679618994176_n

Iata, deci, din ce motive am decis sa sprijinim aceasta familie in eforturile lor de a duce un trai decent!

De aici, de la decizie, pana unde suntem acum este un drum lung. Au fost cateva luni de planuri, de ganduri, de discutii cu diversi oameni si multe sperante ca vom reusi sa facem casa Danielei un camin astfel incat copiii sa poata incepe scoala, acasa.

Am curatat casa, am scos ce era de neutilizat ramanand sa pastram doar peretii locuintei vechi si sa modernizam  restul. Pana la momentul de fata lucrarile au adus casuta la „acelasi nivel”, ea avand forma unei case in care fiecare mamica si copiii ei sa aiba cate o camera  si acces la bucatarie si baie.

Avem pereti, avem șapa de beton, avem dorinta sa mergem mai departe. Avem proiect, plan, vise. Ne lipsesc fondurile.

Credem ca impreuna vom reusi. Tot ce s-a facut pana acum s-a realizat in mod voluntar cu oameni implicati si devotati cauzei. Donatiile primite pana acum ne-au ajutat sa ajungem la acest nivel insa mai avem nevoie de ajutor ca sa familiile sa poata duc eun trai decent.

Conturile in care adunam fonduri pentru acest proiect sunt:

Asociatia Tholus

Cont RON: RO33BTRLRONCRT0228584801

Cont EUR: RO80BTRLEURCRT0228584801

Cont GBP: RO38BTRLGBPCRT0228584801

Cu mentiunea: “casa Danielei” sau “Casa F.”.

http://www.tholus.ro

https://www.facebook.com/asociatia.tholus/

Suma necesarii renovarii este de 10.000 EU

Advertisements